Koffie?
Nynke van der Zee,
taal en tinkwurk
Langdeel 7
9216 WX Oudega
T 06 272 183 11
E info@nynketxt.nl

Zware bevalling

Het ontwikkelen van een website is een uitdagende, intensieve maar bovenal leuke opdracht. Belangrijk onderdeel van een goede website is - naast een mooi en functioneel ontwerp -  een pakkende tekst. Een tekst die niet alleen lekker leest voor de bezoekers van de site, maar bovendien zorgt voor goede resultaten in de zoekmachines. Een tekst met de juiste zoektermen, slimme koppen en een goed uitgedachte tekststructuur.

In februari 2014 werd ik door het Medisch Centrum Leeuwarden gevraagd om voor het pas opgestarte Samenwerkingsverband Geboortezorg Noord-Friesland de websiteteksten te schrijven. Een verrassende opdracht over een onderwerp waar ik nog niet eerder over schreef: zwangerschap en bevallen. "Wellicht een gekke vraag", glimlachte de gynaecoloog tijdens de briefing, "maar heb jij zelf ervaring in deze 'tak van sport'?" Ik schudde mijn hoofd. “Nou, dan ben ik heel benieuwd.”

De benaming ‘tak van sport’ was niet eens zo’n gekke omschrijving, ontdekte ik al lezend in de aangereikte literatuur. Zwanger zijn is pure topsport. Allereerst moet je uiterst gezond leven, met volop beweging en gevarieerde voeding om zo fit mogelijk te zijn. Extra foliumzuur, de Schijf van Vijf, geen drank of sigaretten en vroeg naar bed. Een streng topsporters-regime, maar dat mag ook wel want na negen maanden staat zwangere vrouwen een welhaast Olympische prestatie te wachten.

10-12-2014

 

Dat is het leuke van mijn werk als freelance tekstschrijver. Je ontdekt dingen waar je voorheen niet eens over nadacht en komt op plekken voor een verrassend kijkje achter de schermen van een organisatie of bedrijf. Voor de website van zorggroep Palet nam ik een kijkje in de keuken van de maaltijdservice. En wellicht wat een vreemde sprong, maar werkend aan de websiteteksten voor afvalverwerkingsbedrijf Visser ATR in Harlingen stond ik plots te midden van grote hopen afval, die met slimme trucjes gescheiden werden in verschillende afvalstromen.

Wie nou vreest dat ik voor de website van het Samenwerkingsverband Geboortezorg Noord-Friesland met mijn neus vooraan wilde staan bij een bevalling, kan ik geruststellen. Zo ver ga ik nou ook weer niet. Benieuwd naar mijn creatie? Sinds kort is de site in de lucht. Het was een heuse bevalling, maar zoals alle ouders na afloop verzuchten: het resultaat mag er zijn!