Wij gaan weer naar school

Vorige week had de oudste bij ons thuis een coronaproof kinderfeestje. In plaats van aan de keukentafel cadeautjes uit te pakken, ging alles digitaal. Het groepje dames uit groep 8 zat voor de iPad druk te keuvelen, zong 'Lang zal ze leven' en ging daarna aan de slag met allerlei leuke knutselwerkjes.

Net als bij een echt kinderfeestje voor puberende groep 8 dames was er uiteraard een high tea. Van tevoren had iedereen een zakje met lekkere traktaties ontvangen. Nieuwsgierig zaten wij van een afstandje toe te kijken hoe dit eerste digitale feestje uit zou pakken. Ik moet toegeven: het was zeer geslaagd. Anders dan anders, maar tegelijkertijd toch ook op een bijzondere manier gezellig.

Onder het theedrinken kregen de dames een aantal vragen voorgeschoteld. Vraag één was direct een schot in de roos. 'Wat is jouw grootste wens?' Die vraag mocht onze eigen groep 8-ster als eerste beantwoorden. Ze hoefde er niet lang over na te denken. 'Dat ik weer naar school mag'. En stuk voor stuk beaamden ook alle andere dames dat ze het allerallerliefste weer gewoon naar school wilden.

Had deze vraag een jaar geleden op een gewoon kinderfeestje gesteld en de antwoorden waren vast en zeker van heel andere aard geweest. Van de wens voor een eigen pony tot bekend worden op TikTok. Dames uit groep 8 hebben zo hun eigen dromen. Wie had ooit durven denken dat ze op de vraag naar hun grootste wens zouden antwoorden dat ze het allerliefste weer naar school zouden gaan? Sterker nog: een jaar geleden was hun grootste wens nog om nóóit meer naar school te hoeven.

Dat doet deze lockdown dus met ons. Het opent onze ogen en drukt jong en oud met hun neus op de feiten dat het leven dat we hadden helemaal zo gek nog niet was. We kijken inmiddels allemaal reikhalzend uit naar al die gewone dingen waar we voorheen een hekel aan hadden. Van het verplichte uurtje zweten in de sportschool op maandagavond tot het bezoek aan de schoonfamilie op zondagmiddag. We kunnen inmiddels niet meer wachten.

En zo kan het gebeuren dat naar school gaan ineens een feestje wordt. Ook bij ons thuis staan ze te popelen om vandaag weer hun juf en klasgenoten te zien. Het spandoek van Veilig Verkeer Nederland met de tekst 'Wij gaan weer naar school' kan vandaag wel als feestversiering worden opgehangen.

Jammer genoeg is het nog niet zo ver dat ieders grootste wens uitkomt. Laten we tot die tijd een voorbeeld nemen aan deze dames uit groep. Zo lang als nodig is, kunnen we er maar het beste een digitaal feestje van maken.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs