Vlag halfstok

Afgelopen week interviewde ik tv-presentator Sipke Jan Bousema. Al snel kwam het gesprek op zijn 'regenboogbetoog' tijdens het tv-programma First Dates op Valentijnsdag. Sipke Jan liet me een aantal reacties lezen die hij kreeg naar aanleiding van zijn strijd om van Friesland een regenboogprovincie te maken. 

De reacties kwamen van jongens en meisjes, die nog altijd niet uit de kast durven komen omdat hun geaardheid niet wordt geaccepteerd. Van homoseksuele stellen die moeten verhuizen omdat ze worden weggepest. Situaties waarvan je denkt dat ze niet meer voorkomen. Wel dus. 

Nou besef ik best dat een regenboogvlag op het provinciehuis aan deze persoonlijke ellende niet meteen een einde zal maken. Maar als provincie laat je in ieder geval zien dat je dit soort gedrag afkeurt. Dat iedereen welkom is, zich hier welkom mag voelen en hier veilig kan wonen. Het is een uithangbord om als provincie te laten zien dat je gastvrij bent. Wolkom yn Fryslân. 

En toch draaien ze daar in het provinciehuis al maanden om de hete brij heen. Ze lijken doodsbang om de knoop door te hakken en de regenboogvlag te hijsen. Iedereen schuift het onderwerp zo snel mogelijk door naar een collega. Gedeputeerde Douwe Hoogland vindt het een besluit voor Provinciale Staten. Collega Avine Fokkens wilde haar vingers er eerder al niet aan branden. Maar waarom niet? Wat is er zo spannend aan dit onderwerp?

Ik begrijp er werkelijk niets van. Waarom wordt iedereen daar in ons provinciehuis zo vreselijk zenuwachtig van de regenboogvlag? We vragen niet om het gehele provinciehuis in die kleuren te verven. Het is enkel een vlag. Wie in godsnaam kan daar nou op tegen zijn? De anti-homo-organisaties, ja. Maar daar heb je als provincie toch geen boodschap aan?

Volgens bovengenoemde gedeputeerden is Friesland al gastvrij genoeg voor mensen van alle soorten en maten, geaardheden en geloven. Daarom hoeft er geen regenboogvlag op het provinciehuis te wapperen. Dat zou alleen maar leiden tot nog meer organisaties die een vlag op het provinciehuis willen. Een kul-argument. Noem mij eens één organisatie die dat straks wil. Amnesty? Red een Dier? De Bond van Friese Vogelwachten? Hûs en Hiem? Brommels? Onzin.

Het zijn stuk voor stuk angsthazen daar in het provinciehuis, dat ze het zo ver hebben laten komen dat er zelfs Kamervragen aan de minister worden gesteld over het feit dat wij hier in Friesland de enige niet-regenboogprovincie zijn. En ook al roepen ze nog zo hard dat Friesland gastvrij is, met deze afwijzende reactie bewijzen ze tot nu toe alleen maar het tegendeel. 

Dit jaar is Leeuwarden op 20 juni gastheer van Roze Zaterdag. Het kan toch niet zo zijn dat er dan geen regenboogvlag op het provinciehuis wappert. Dan hang ik mijn vlag halfstok.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs