Verknald

Geen uiteenspattend siervuurwerk klokslag twaalf uur om het nieuwe jaar in te luiden. Geen lawinepijlen met rode of groene bollen die urenlang in de lucht blijven hangen. En geen astronauten, rotjes of dikke Thunderkings die je oren laten suizen. Althans, dat is wat ons kabinet voor ogen heeft met het algehele vuurwerkverbod.

Ik ben zelf absoluut geen vuurwerkliefhebber; laat ik dat voorop stellen. Ik heb een bloedhekel aan die knallen. Ik heb medelijden met al die honden en katten die doodsbang onder de bank kruipen. Ik erger me kapot aan al die rotzooi op straat op nieuwjaarsdag, rommel die nooit wordt opgeruimd door de veroorzakers zelf. En ik kan wel janken wanneer ik lees dat nietsvermoedende voorbijgangers een oog moeten missen omdat etters zo nodig met illegaal vuurwerk moesten experimenteren. Wat dat betreft ben ik groot voorstander van een vuurwerkverbod.

Maar ik merk thuis dat de kids het tegenovergestelde kamp aanhangen. Ze kijken al weken reikhalzend uit naar het bezoek aan de vuurwerkshop om hun pijlen, knallers en grondbloemen in te slaan. Vuurwerk is het hoogtepunt van oudjaarsdag. Het kan hen niet snel genoeg tien uur 's ochtends worden, het moment waarop ze alles mogen afsteken. Door het vuurwerkverbod vallen hun oudejaarsdagplannen in het water. En dat vind ik dan toch ook wel weer sneu.

Maar waar ik op dit moment vooral medeleven voor voel, zijn al die politieagenten en BOA's die het verbod straks mogen handhaven. Een onmogelijke taak. Ik snap de onderliggende reden dat ons zorgpersoneel overbelast is. Maar wat te denken van onze agenten en BOA's? Die hebben hun handen vol aan 'gewone' zaken tijdens oud en nieuw, laat staan dat er tijd en mankracht is om een vuurwerkverbod te handhaven.

Oudjaarsnacht lijkt me met stip de kutste dienst die je als agent kunt hebben. Iedereen is vroeg in de avond al katjelam en begint rond middernacht nog eens te hannessen met vuurwerk. En dan mag jij vertellen dat het feest helaas dit jaar niet doorgaat. Ga er maar aan staan. Het is bovendien niet één persoon die schijt heeft aan zo'n verbod en rustig de duizendklappers uitrolt op straat. Ook een huis verderop steken de buren onverschrokken hun vuurpijlen in de grond, klaar om af te steken.

Al hoe graag ik ook een totaal vuurwerkverbod zou willen, ik zie het niet zitten om onze agenten en BOA's dit jaar met deze taak op te zadelen. In de zorg hebben ze het druk, maar bij de handhaving net zo. En het laatste wat we willen is dat de ziekenhuizen straks volstromen met gewonde agenten, beschoten met illegaal vuurwerk nadat ze bonnen uitdeelden. Dan is het jaar 2020 echt totaal verknald.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs