Vaginamonoloog

Onlangs was ik bij een meneer op bezoek, die een mega grote hond had. Ik hoorde het monster al blaffen toen ik op de deurbel drukte. Hij deed de deur open op een kiertje en hield met z'n knie een grote zwarte hondenkop tegen, die krampachtig probeerde zich om het hoekje te wurmen. Bij de deur ontstond een worsteling. Met moeite wist het baasje me te vragen of ik bang was voor honden. 'Nee hoor', zei ik. En dat klopt. Ik ben niet bang voor honden. Ik heb alleen een hekel aan één specifieke eigenschap van een hond. 

Iedereen zal het herkennen. Je stapt de woonkamer of keuken in waar een hond is en het dier springt meteen bij je op, terwijl de baas roept dat dit absoluut niet mag. Te laat, want twee hondenpoten staan vereeuwigd op je schone broek. Je zit nauwelijks op een stoel of het dier hangt met z'n kop op je knie waardoor z’n niet al te frisse adem je bedwelmt. En uiteraard moet hij geaaid worden, eerder gaat 'ie niet weg. Na drie keer aaien zit je broek vol haar en meurt je hand naar natte hond. 

Maar dat haalt het allemaal nog niet bij dat ene vreselijke moment dat zo'n dier brutaal in je kruis duikt. Dat is voor zowel baasje als slachtoffer een uiterst schaamtevolle situatie. Want meestal gaat dat kruissnuiven er niet bepaald zachtzinnig aan toe. Voordat je het goed en wel door hebt, wordt er plotseling zo'n natte hondensnuit hardhandig tussen je benen gedrukt, die je er met een subtiel duwtje ook niet meer uit krijgt. Die snuift net zo lang door totdat je met je rug tegen de muur staat. 

Ik heb me er lange tijd ontzettend onzeker over gevoeld. Hoe kan het nou dat iedere hond juist altijd in mijn kruis duikt, dacht ik dan. Ik hield me maar vast aan de theorie dat luizen zich ook het liefste in schoon haar nestelen. Maar wanneer je er op let, merk je op dat een hond bij iedereen in het kruis snuffelt. Het is een natuurlijk oerinstinct. Ik heb eens uitgezocht waarom ze dat doen. 

Een hond kan vele malen beter ruiken dan een mens, dat wisten we al. Maar een hond kan daardoor ook veel beter een verklaring vinden voor een bepaalde geur. Hij gebruikt het ruiken aan je kruis dus om informatie over je te ontfutselen. Informatie over je hormonen, je stressniveau, of je zwanger bent of net seks hebt gehad. Maar ook of je vriendelijk bent of niet. Zo doen ze dat ook bij elkaar. Wie wel eens met z'n hond gaat wandelen, weet hoe dat werkt. Jij staat met het andere baasje te praten, terwijl jullie honden elkaar ongegeneerd aan de achterzijde besnuffelen.

Met andere woorden: het ligt dus niet aan je persoonlijke hygiëne wanneer een hond je besnuffelt. Eigenlijk heb je op zo'n moment een heel goed gesprek met een hond. Leuk allemaal, maar van mij hoeft dat niet: zo'n vaginamonoloog op z'n hondjes.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs