Vagina

In Friesland zijn we op zoek naar een nieuw woord voor de vagina, omdat het woord 'vagina' niet zo lekker bekt. Figuurlijk dan. Er moet een liever woord voor de vagina komen. Dus heb ik eens nagedacht.

Bij Radio 2 hield dj Ruud de Wild vorig jaar al een wedstrijd voor het mooiste nieuwe woord voor de vagina. Dat werd uiteindelijk 'poenie', straattaal voor vagina. Maar dat vind ik zo'n raar woord. Poenie doet me denken aan een vijfjarig meisje met een lolly, die het woord pony niet goed kan zeggen. "En Maartje, wat heb je vandaag gedaan?" "Poenie rijden." Dus poenie wordt 'm niet.

Ik heb eens even gegoogled en er zijn nog veel meer straattaal-woorden voor de geslachtsdelen van de vrouw. De poes uiteraard, maar ook conjo, doos en sanchi. Maar het kan nog veel origineler. De flamoes, floppydrive, genotsgleuf, glijhol, kano, klotsdoos, liefdesgrotje, miemel, mossel, muts, oester, preut, pruim, punani, spleet, schacht, schede. En uiteraard de variant van juf Ank van De Luizenmoeder: de voorbips.

Je zou toch denken dat er wel iets tussen zit dat we kunnen 'verfriezen'. Maar dat valt tegen. Het moet namelijk origineler zijn dan 'prûm' vind ik zelf. Dat verdient onze vagina. Een woord waar echt over na is gedacht. Een woord waar heel Friesland op heeft liggen broeden. Figuurlijk dan.

'Nokkerbeantsje' voor de clitoris vind ik zelf zo'n slim bedacht woord. Dat geeft exact aan wat je er mee kunt: 'nokkerje'. Maar bedenk dat maar eens voor de vagina. Dan wordt het al snel 'poppegat' en dat is nou niet zo'n smakelijke omschrijving, al zeg ik het zelf. Bovendien gebruik je de vagina voor meer dan alleen baby's maken.

Bij ons thuis gebruiken we voor de kids het woord 'kruisje'. Een lief woord, vind ik zelf. Maar hoe lang ga je daar mee door? Wanneer ze straks gaan puberen, hoeven wij niet meer aan te komen met het woord kruisje.

Met andere woorden: het is zo gemakkelijk nog niet om een nieuw Fries woord voor de vagina te bedenken. Tot vandaag kan iedereen zijn variant nog inzenden. Morgen wordt de top 5 bekend gemaakt en woensdag zal tijdens de grote 'Vaginavond' het nieuwe Friese woord voor de vagina worden onthuld. Ik ben benieuwd.

Nu verwacht iedereen uiteraard dat ik míjn variant voor de vagina hier bekend ga maken. Maar ik moet jullie teleurstellen. Ik kom niet verder dan het Friese woord voor poes. Dus mijn inzending wordt 'moarke'. Of is dat het woord voor een zwarte kater? Kutzooi.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs