Tuinesië

Nu we 's avonds geen verplichtingen meer hebben, is er plotseling volop tijd om thuis de handen uit de mouwen te steken. Waar heel Nederland de zolder opruimt en in de rij staat voor het vuilstort, zijn wij thuis begonnen met het opknappen van het gazon, timmeren we ons een slag in de rondte in onze boomhut en pompen we als een malle de vijver leeg. En dat allemaal met een strakke deadline van 4 juli. Want ik ben bang dat van onze zomervakantieplannen niet veel terecht komt. 

Alle evenementen zijn geschrapt tot 1 september, vertelde Mark Rutte ons afgelopen week. Geen Pinkpop, Zwarte Cross of Veenhoop Festival. Door alle zomerse evenementen gaat een streep. Simpelweg omdat we dan met te veel mensen op een kluitje zitten. 

Je maakt mij niet wijs dat we in juli straks wel hutjemutje op een camping mogen zitten, met z'n allen het zwembad in duiken of in de te kleine campingwinkel de verse croissantjes ophalen. No way Jose. Ik verwacht dat Mark over een paar weken een dikke streep zet door al onze vakantieplannen. En dus zijn wij thuis al druk bezig om onze eigen minicamping gereed te maken. 

We sproeien 's avonds het gazon zodat het straks een groen biljartlaken is voor onze tentjes. We hebben bovendien een boomhuis in de aanbieding waarin overnacht kan worden. En we toveren de vijver om tot subtropisch zwemparadijs. De hangmat wordt geïnstalleerd en de vuurplaats gereed gemaakt. Een vijfsterren camping zou jaloers zijn op onze faciliteiten.

Ik ben me bewust dat wij ontzettend veel mazzel hebben met ons plekje, waar genoeg ruimte is om je een zomer lang te vermaken. Maar wat nou als je vijf hoog in een flat woont, met alleen een balkon? Dan is het een heel ander verhaal. Geen zwembad in je tuin, hangmat op je terras of hut in je boom. Maar daar heb ik iets op verzonnen. 

Wat nou als we deze zomer weer ouderwets aan huizenruil doen? Dat we een week lang ruilen met een gezin in de Bijlmer, dat zeven dagen lang vakantie in Boelenslaan viert. Voor ons een mooi moment om eens flink aan sightseeing te doen in de nu zo rustige hoofdstad. En voor hen heerlijk om uit te waaien in ons bos of een duik te nemen in de vijver. 

Geen gedoe met anderhalve meter afstand, ingewikkelde tentstokken of een vouwwagen uit het jaar nul. Je loopt zo je vakantiehuis in. Sterker nog: er is een wasmachine, vaatwasser, eigen douche en maar liefst drie slaapkamers. Het enige dat je mee hoeft te nemen is een tas vol kleren, je zonnebril en zwembroek. 

Stel je eens voor. Geen gestress met vuile was in de campingwasserette. Geen gedoe met lekke luchtbedden. En geen ruzie om de beste klapstoel in de veel te kleine voortent. Ik ben er van overtuigd dat het aantal echtscheidingen na zo'n aangepaste vakantie een stuk lager zal zijn. 

Zo brengt deze bijzondere tijd ons toch ook nog een aantal voordelen. Minder vliegverkeer, minder echtscheidingen en minder financiële uitgaven. Tuinesië is nog nooit zo mooi geweest.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs