Tongzoenen

Afgelopen week stonden we te zoenen in de keuken toen de oudste van elf binnenkwam. 'Gadver!' riep ze verschrikt toen ze ons zag staan. 'Doen jullie het ook met de tong?' vroeg ze en trok er een vies gezicht bij. Toen we ja knikten, zweerde ze dat ze zelf zoiets nooit zou doen. Nooit. Het was aanleiding voor onze tweede weddenschap.

De eerste weddenschap behelst de kwestie of ze wel of niet voor haar achttiende een string draagt. Of zoals ze het kledingstuk zelf afkeurend noemt: een naadonderbroek. Ik wed van wel, zij beweert bij hoog en laag dat ze nooit of te nimmer een naadonderbroek aan zal trekken.

De tweede weddenschap luidt dat ze binnen nu en twee jaar met iemand zal tongzoenen. Bij het woord alleen al knijpt ze haar ogen stijf dicht. Dat geldt overigens ook voor de jongste van negen. Wanneer we een film kijken waarin wordt gezoend, slaat hij meteen de handen voor z'n gezicht. Kennelijk is zoenen op deze leeftijd erg onsmakelijk.

Ik begrijp het wel, ik moest er vroeger ook niet aan denken om bij iemand anders m'n tong in de mond te steken. Maar als het dan eenmaal zo ver is, dan doe je er toch aan mee. Ik herinner me nog goed dat ik op de basisschool verkering had. Daar werd me fijntjes verteld dat zoenen ook met de tong kan. Ik geloofde er niets van. Maar uiteraard was dit nieuws het proberen waard. Het zou namelijk fantástisch zijn.

Net als bij mijn eerste glas bier gruwde ik ook van mijn eerste tongzoen op de basisschool. Ik moest lang wachten op een herkansing. Ik had op de middelbare school wel eens verkering, maar ging zoenen angstvallig uit de weg. Pas toen we op stap gingen naar de disco in Drachten deed zich de eerste gelegenheid voor. En eerlijk is eerlijk: ook ditmaal was het geen groot succes.

Dit keer had ik het geluk dat onze beide tongen door de nodige alcohol in ieder geval goed ontsmet waren. Ik proefde alleen bier toen het moment daar was. En met ‘het moment’ bedoel ik dat ik plotseling een natte lap in mijn mond kreeg, die als een op hol geslagen centrifuge rondjes draaide. Ik werd er warm noch koud van.

In die tijd las ik steevast de BreakOut, waar ik het verontrustende bericht tegenkwam dat de bacillen van iemand anders na het tongzoenen nog wel een week in je mond blijven zitten. Ik zweer dat ik na het lezen van dit bericht meteen weer het bier kon proeven van die zoenavond in Jennifeu.

Ik moet toegeven dat hoe meer je tongzoenen oefent, hoe leuker het wordt. Maar dat meld ik nog maar even niet aan de oudste. Die blijft hopelijk nog heel lang denken dat tongzoenen de meest smerige activiteit op aarde is. Nou ja, tongzoenen in een string: dat zou pas echt goor zijn.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs