Rondje van Rico

"Als ik vandaag één iemand kan raken, ben ik al tevreden." Dat zei kickbokser Rico Verhoeven afgelopen donderdag voorafgaand aan zijn speech voor studenten van NHL Stenden Hogeschool. Een grappige uitspraak voor een kickbokser, die toch als doel heeft om zo veel mogelijk mensen te raken in de ring. Maar hij bedoelde uiteraard dat hij jonge studenten wil inspireren. En dat lukte, want de centrale hal van de hogeschool was tot aan de nok toe gevuld met mensen, die allemaal luisterden naar het verhaal van deze kalme krachtpatser. 

Kalm, nuchter en gemakkelijk in de omgang: zo kwam The Kick of Kickboxing op mij over. Op z'n ongelooflijke spierballen na zou je op het eerste gezicht niet denken dat deze 30-jarige reus uit Bergen op Zoom kickbokser is. Kennelijk weet hij al z'n energie op te sparen voor het moment dat het echt nodig is: in de ring. En daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen. 

Op dezelfde dag als de speech van Rico was ook politiekorpschef Erik Akerboom volop aan het woord. Hij riep de politiek op om alle politieagenten een zogenoemde taser te geven. Dat is een stroomstootwapen, waarmee je iemand op afstand kunt uitschakelen. De oproep kwam nadat er in Rotterdam een agent knock-out was geslagen door een driftkikker uit een trouwstoet. Volgens Akerboom was de maat vol. "Soms moet je gezag afdwingen", vindt hij.

Volgens Akerboom wordt er ieder uur van de dag wel een politieman of -vrouw mishandeld tijdens het werk. Je kunt het je bijna niet voorstellen. De oproep voor meer bescherming komt dan ook niet uit de lucht vallen. Ook minister Grapperhaus pleit voor de invoering van de taser als basisuitrusting. Tel daar het busje met pepperspray, de wapenstok en uiteraard het pistool bij op en een agent heeft de keuze uit een heel assortiment aan geweldsmiddelen. En nog zijn er mensen die daar niet van onder de indruk zijn. 

Het probleem is volgens mij ook niet zo zeer deze uitrusting, maar het gebruik er van. Wanneer een agent één van deze middelen gebruikt, is de kans groot dat er binnen de kortste keren een filmpje op Dumpert staat. Dan is de wereld te klein. Zo'n agent moet op het matje komen en er volgt een ingrijpend onderzoek. Dus denkt een agent wel drie keer na voordat hij de stok trekt. Dat is niet per se verkeerd, maar het maakt de politie wel heel kwetsbaar. 

Tweede punt is de straf die mensen krijgen wanneer ze een agent mishandelen. Dat is in de meeste gevallen een taakstraf. En laat ons eerlijk zijn: dat schrikt nou niet bepaald af. Dat is een lachertje. Alsof je strafregels moet schrijven, nadat je buiten in de zandbak de juf hebt bewerkt met een schep. Ook deze strafmaat moet hoognodig aangepast worden, vindt korpschef Akerboom. 

Nou heb ik natuurlijk geen rechten gestudeerd, maar ik heb wel een idee. Wanneer we nou eens een nieuwe straf bedenken voor alle klootzakken die denken dat ze onze politiemensen te lijf mogen gaan. Al die opgefokte haantjes en hennetjes gaan op cursus bij kickbokser Rico Verhoeven. Rico weet immers als geen ander hoe je woede moet kanaliseren. Daar kunnen die eikels vast nog iets van leren. 

Maar de cursus begint allereerst met een fanatiek potje kickboksen in de ring. Helmpje op, handschoenen aan en succes. Laat die driftkikkers maar eens voelen hoe het is om een paar beste klappen te krijgen. Pas wanneer ze de handdoek in de ring gooien, mogen ze de schoolbankjes in. Dat is de levensles tijdens het Rondje van Rico: wie niet horen wil, moet maar voelen.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs