Rommel

Ik moet stiekem altijd lachen om mensen die, nadat je net binnen bent gestapt, verontschuldigend uitroepen: 'Let niet op de rommel'. In 99 procent van de gevallen zijn dit namelijk mensen die een ontzettend schoon huis hebben, waar je je best moet doen om überhaupt rommel te vinden. Ik ben nog maar één keer in m'n leven ergens binnengestapt waar iemand me bij de voordeur waarschuwde om niet op de rommel te letten en het inderdaad zo'n teringbende was dat ik dacht: 'Nou, dat is makkelijker gezegd dan gedaan'.

Ik moest aan dit zinnetje denken toen ik het nieuws las over minister Arie Slob die een verrassingsbezoek bracht aan Jesse Looijenga, een student die vorige week z'n VMBO T-diploma haalde. In plaats van de telefoon ging bij Jesse plotseling de deurbel. En tadaa, daar stond de minister op de stoep met taart én een hele kudde journalisten.

Hoe zou dit gegaan zijn, dacht ik meteen. Hoe spontaan is dit verrassingsbezoek? Ik mag toch hopen voor de moeder van Jesse dat de personal assistent van Arie van tevoren even heeft gebeld, zodat ze nog snel de oude Libelle’s bij het oud papier kon gooien, een vers veldboeketje op de tafel kon zetten en voor de geur een appeltaartje in elkaar kon flansen. Om dan vervolgens te zeggen: 'Kom binnen minister, maar let u niet op de rommel.'

Maar stel nou dat het wél echt een verrassingsbezoek was. Ik moet er niet aan denken dat de minister zomaar bij mij voor de deur staat. Hij zou in de gang al over de schuurmachines en verlengsnoeren duikelen. Ik ben namelijk al een tijdje bezig met een opknapbeurt van de trap, wat niet zo wil vlotten. Dus snel door naar de woonkamer.

Alhoewel, daar ligt de bank vol met wasgoed, dat al een aantal dagen wacht om opgevouwen te worden. Ik zie al voor me hoe Arie met z'n nette pak midden in mijn pasgewassen lingeriesetje gaat zitten. In de keuken kan ik 'm ook niet stallen, want daar staat het aanrecht nog vol met afwas van gisteren. En in de bijkeuken heb ik mijn grasmaaier gestald, die ik eigenlijk nog even schoon had moeten maken. Ondertussen prikken de stinkende walmen uit de afvalbak in Aries ogen. Al met al geen fijn plaatje om de pers voor uit te nodigen.

Nou zul je vast denken: jakkes Nyn, wat een bende bij jou in huis. Maar dat heeft wel degelijk een doel. Nog niet zo lang geleden kwam ik een onderzoek tegen dat verkondigt dat rommel je creativiteit vergroot. Rommel werkt als een ideeëngenerator, die je creatief denken stimuleert. Ik kan dus beter in een huis vol rommel mijn columns schrijven dan in een opgeruimd kantoor. 'Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?' zei Albert Einstein heel treffend.

Bovendien valt het me op dat slimme mensen in het journaal altijd geïnterviewd worden aan hun bureau dat vol ligt met stapels papier en grote ordners. Kennelijk staat rommel dus niet alleen voor creativiteit, maar ook voor wijsheid. Dus mocht Arie Slob me nog eens willen verrassen met een bezoekje en z'n personal assistent belt me van tevoren, dan zorg ik dat ik nergens aankom. Wanneer hij dan binnenkomt, roep ik trots: 'Let u vooral op de rommel'.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs