Relatietest

Over twee weken start de zomervakantie in Friesland. De periode om lekker bij te komen. Maar ook een belangrijk moment voor je relatie, hoor ik overal om me heen. De zomervakantie schijnt dé grote relatietest te zijn. Drie weken lang zitten we 24/7 op elkaars lip. Dat zijn 504 uur, heb ik uitgerekend. Meer dan 30.000 minuten, om over seconden nog maar te zwijgen.

Afgelopen week heb ik me verdiept in de momenten waarin je relatie op de proef wordt gesteld. Met stip op nummer één staat de zomervakantie. Uit onderzoek blijkt dat het aantal scheidingen eind augustus/begin september met maar liefst 20 tot 30 procent toeneemt. Op nummer twee volgen kerst en oud & nieuw. En op nummer drie van ultieme relatietesten vinden we carnaval. In de weken na carnaval hebben echtscheidingsadvocaten 10 tot 15 procent meer klanten.

Ik heb dat rijtje eens kritisch onder de loep genomen en volgens mij ontbreekt er één belangrijk moment. Een periode waar ik op dit moment zelf middenin zit. De traprenovatie. Drie maand geleden is onze relatietest begonnen toen ik het geniale plan kreeg om de trap thuis op te knappen. Al meer dan dertig jaar zit er lelijke, groene vloerbedekking op de trap. Zag er niet uit. Dus toen ik mijn huis vorig jaar kocht, stond een traprenovatie bovenaan mijn 'to do list'.

Voorzichtig trok ik drie maanden geleden aan de vloerbedekking op de eerste trede. Muurvast. Dus schakelde ik twee sterke mannen in die in no time de trap ontdeden van zijn vachtje. Maar wat daaronder zat, was een regelrechte nachtmerrie. Lijmlagen zo dik als Libresse maandverband voor Heavy Days. Er zat genoeg lijm op mijn trap om een basisschool veertig jaar lang te voorzien van plaksel voor Moederdag. Overal zag ik bovendien nietjes glinsteren. Een stuk of dertig per trede. Fantastisch.

Om een zenuwinzinking te voorkomen, bedacht ik dat we de trap het beste opnieuw konden laten bekleden, maar dan met een modern vachtje. En dat was het moment dat onze relatietest begon. Want vloerbedekking op een trap is not done, kreeg ik te horen. We konden 'm veel beter samen eigenhandig opknappen. Een leuke klus om met z'n tweeën in de weekenden te doen.

Onze relatietest startte met het kopen van een pot Super Vloerlijmafbijt. Bij de kassa zweerde de verkoper bij het goedje. Dit was dé oplossing voor iedere trap. Toen we de smurrie op de eerste trede smeerden, brandden de haren uit m'n neus. Alsof we ons eigen chemisch laboratorium in huis hadden. Dagenlang hebben we gelucht om die chemische geur uit huis te krijgen. Maar de lijm bleef zitten.

Drie potten Super Vloerlijmafbijt verder waren we nog altijd geen ruk opgeschoten. Dus werden de schuurmachines van stal gehaald. Eerst nog heel voorzichtig, maar al snel kwam er zwaarder geschut aan te pas. Uiteindelijk hebben we met de flex centimeter voor centimeter alle lijm weggeslepen. Zo nu en dan begeleid door flink wat vuurwerk wanneer we met de flex een nietje tegenkwamen. Ondanks dat ik er zesduizend uit had getrokken, bleven er alsmaar nieuwe komen.

Inmiddels zijn we zoals gezegd drie maand verder en de trap is klaar. Althans, klaar om geverfd te worden. Deze eerste relatietest hebben we overleefd, maar in goed overleg is besloten om eerst een break te nemen. In ons traprenovatietraject dan hè. Na de zomer gaan we verder. Eerst vakantie vieren. Zien of we dat overleven.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs