Rekensom

Exact een week geleden riep Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 dat Nederlandse kippen- en varkensboeren de helft van hun dieren weg moeten doen. Het kamerlid wil met die maatregel de uitstoot van stikstof verlagen en zo ruimte maken voor woningbouw. De helft minder varkens en kippen is een keer zo veel huizen: dat is kortgezegd Tjeerds rekensommetje. Een rekensom waar je niet goed van wordt.

Kijk naar de grootste producenten van stikstof in Nederland en de top drie bestaat uit landbouw, industrie en verkeer. Alle drie zorgen ze er voor dat er te veel stikstofuitstoot ontstaat. Alle drie. Maar toch hoor je D66 niet over die andere twee: industrie en verkeer. Ze roepen niet dat iedereen voortaan nog maar één auto op de oprit mag hebben. Of dat de helft van de fabrieken dicht gaat. Waarom niet?

Waarom zijn het altijd de boeren die als eerste de klos zijn? Waarom komt D66 niet met een plan om nog maar de helft van alle vliegtuigen op Schiphol te laten landen? Waarom geen plan om nog maar één keer per vijf jaar te mogen vliegen? Geen wintersportvakanties, zomervakanties en weekendjes weg meer. Allemaal verplicht thuisblijven. Of hooguit naar het Land van Bartje.

Waarom komt D66 niet met een plan om de helft van al die grote vervuilende fabrieken te sluiten? Of in de haven van Rotterdam nog maar de helft van alle containerschippen te laden en te lossen? Waarom geen halvering van het aantal auto's en vrachtwagens dat iedere dag op pad is?

Het antwoord is geld. Onze economie moet doorgaan. Alles draait uiteindelijk om geld. We kopen spullen uit de hele wereld, die met grote vliegtuigen en containers naar Nederland worden gesleept. We willen de hele wereld zien en vliegen naar de Noordpool en Antarctica om met eigen ogen te zien hoe het ijs daar smelt. Daar twitteren we over en huilen we om, zonder ons te beseffen dat ons eigen vliegreisje er debet aan is.

Iedere dertig seconden stijgt er bij Schiphol een vliegtuig op. Eén zo'n vliegtuig produceert evenveel fijnstof als een miljoen vrachtwagens. Maar moet je ze in Den Haag eens horen wanneer je het plan voorlegt om nog maar de helft van het tal vluchten van Schiphol toe te laten. "Dan draai je onze economie de nek om." Dat D66 dat ook wil doen met onze boeren, maakt kennelijk niet uit.

Landbouw, industrie en verkeer: uiteindelijk is er maar één oorzaak van het hele stikstofprobleem. De mens. Wij zelf. Wij met z'n allen. Dus het allerbeste voorstel zou zijn om de gehele Nederlandse bevolking te halveren. Vanaf nu nog maar één kind, net als in China. Maar aan die gewaagde uitspraak durft zelfs Tjeerd de Groot zich niet aan te wagen.

Want aan kinderen mag je niet komen. Nou ja, aan eentje dan. Want godzijdank is er altijd nog het kind van de rekening: de Nederlandse boer. Die geven we net zo lang de schuld totdat 'ie uitgemolken is.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs