Raar luchtje

Na de strenge stikstofnormen en de ingewikkelde PFAS-regels moeten bedrijven in Friesland zich voortaan ook houden aan een zogenoemd geurbeleid. Op die manier wil gedeputeerde Douwe Hoogland iets doen aan de rare geuren in onze provincie. Er zit wat een vreemd luchtje aan dit verhaal, als je het mij vraagt. 

Iedereen heeft z'n eigen geur. Het schijnt zelfs zo te zijn dat feromonen van essentieel belang zijn om verliefd op elkaar te worden. Met andere woorden: is je biologische eau de cologne niet zo fris, dan is de kans klein dat je een partner zult treffen. Vandaar ook dat parfumerieën vorige week maandag tijden Singles Day massaal gratis lekkere geurtjes weggaven. 

Maar wat de één lekker vindt, vindt de ander stinken. En soms kun je er simpelweg ook helemaal niets aan doen dat je een beetje ruikt. Zweetvoeten bijvoorbeeld kunnen enorm stinken, maar zijn vaak lastig te verhelpen. Of klotsoksels, ook een bron van vieze luchtjes, terwijl je onmogelijk de hele dag met je armen in de lucht kunt zitten. 

Wat voor een groot deel wel je eigen verantwoordelijkheid is, is de geur uit je mond. Die heeft te maken met mondhygiëne en daar kun je zelf iets aan doen. Zeker wanneer je klanten voor je werk geregeld in het gezicht moet ademen. Ook voor deze beroepen zou een geurbeleid moeten komen.

Een goed voorbeeld is de opticien, die mij onlangs een bril heeft aangemeten. Bijna een kwartier lang hijgde 'ie me in m'n gezicht, terwijl ik het ene na het andere glaasje op mijn neus kreeg geschoven. Ik kon exact ruiken wat 'ie had gegeten. Het was vrijdag visdag, geen pretje. Een kwartier lang heb ik geprobeerd mijn neus dicht te houden, maar dat valt nog niet mee.  

Wat mij betreft moet er ook voor dit soort beroepen een geurbeleid komen. Dat opticiens geen knoflook mogen eten, geen vis tijdens de lunch en al helemaal niet mogen roken in de pauze. Want als er iets is dat stinkt, dan is het wel de verschraalde geur van een filtersigaret. Of erger nog: een zwaar shagje. 

Ik zal er zelf ook op letten. In de pauze na de lunch loop ik al geregeld naar de wc om daar mijn tanden te poetsen. En onder m'n armen spuit ik iedere dag een busje deo leeg. Dus volgens mij ben ik geurproof. Maar ik begon afgelopen week wel een beetje te twijfelen, toen ik thuis wel een heel bijzondere recensie kreeg.

Ik stond nietsvermoedend in de badkamer toen de oudste van tien binnenkwam. Ze stak haar neus in de lucht en riep toen vol afkeer: "Jakkes, het stink hier naar Nynke!" Hallo? En het ergste was nog wel dat er net iemand had zitten poepen op de wc in de badkamer. Dus ik riep gepikeerd terug: "Ik heb anders net gedoucht!" En toen zei ze  - alsof dat de hele situatie beter zou maken: "Oh, nou dan was het Nynke's oude geur." En bedankt.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs