Preuts

'Man bevredigt zichzelf op straat' was afgelopen week het meest gelezen bericht op de Omrop-website. In diverse vriendengroepen werd het bericht gedeeld op de app met daaronder gekscherend de vraag wie van de mannen zich niet in kon houden. Nu is dit uiteraard wel een extreem voorbeeld van jezelf blootgeven, waar iedereen sensatie in ziet. Maar we zijn de laatste tijd ook wel erg preuts geworden, vind ik.

Twee weken geleden waren we thuis de steigerhouten tuinmeubelen aan het verven. Ik ben niet zo'n handige klusser, dus ik trok voor de zekerheid al m'n kleren uit totdat ik op sokken en in ondergoed op het terras stond. Kon echt niet, vonden ze thuis. Waarom niet, vroeg ik. Ik heb nog gewoon kleren aan. En wie dit wil zien, is van harte welkom. Maakt mij niet uit. Maar daarin ben ik zo langzamerhand een uitzondering.

Laatst sprak ik met een moeder die me vertelde dat haar zoon niet meer wil douchen na de voetbaltraining. Althans niet in de blote kont. Alle jongens houden de onderbroek aan als ze onder de douche stappen, doodsbang dat iemand hun piemeltje ziet. Wat een aanstellerij. Ze hebben immers allemaal zo'n ding. De ene wat groter dan de ander, maar boeiend. Daar gaat het toch niet om?

En niet alleen jongens worden preutser, ook meiden hebben steeds meer moeite met naakt. Uit onderzoek van EenVandaag deze zomer gaf de helft van de Nederlandse jonge dames aan dat ze niet topless op het strand wil liggen. De belangrijkste reden? Ze zijn onzeker over hun eigen lichaam. Terwijl er genoeg mannen zijn met dikkere manboobs, die schaamteloos over het strand paraderen.

Dus mensen, waarom zo schijterig als het over naakt gaat? Als ik vertel over onze nudistencampingvakantie knijpt de helft van de mensen direct de ogen stijf dicht. Alsof ik ze wil confronteren met vakantiekiekjes waarop ik naakt aan het jeu de boulen ben. Wees gerust, dat beeld zal ik jullie besparen. Maar om meteen zo preuts te reageren is wel het andere uiterste.

Laten we eerlijk zijn: we zien er allemaal niet uit daar van onder. Mannen niet en vrouwen ook niet. Gisteren was ik in de sauna en heb ik van beide soorten weer diverse voorbeelden gezien. Er waren genoeg knappe mannen, totdat je dat ding daar tussen hun benen ziet bungelen. Zeg zelf: het is niet bepaald een verfraaiing van het mannelijk lichaam. Bij dames is dat trouwens niet veel beter. Ook daar is niet heel goed nagedacht over het design. Maar dat geeft niet, zo is het nou eenmaal.

Dus doe alsjeblieft allemaal wat minder preuts. Het hoeft niet meteen zo extreem als die man die zichzelf een handje hielp op straat. Maar in de blote kont douchen op de sportclub moet toch gewoon kunnen. En topless op het strand liggen, is wat mij betreft de normaalste zaak van de wereld. Geloof me, het leven wordt er een stuk leuker op wanneer je jezelf eens lekker bloot geeft. Het is echt heel bevredigend.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs