Pissig

Ik moet zeiken als een reiger. Ik riep het laatst nog terwijl ik naar de wc rende. Geen idee waar dit spreekwoord vandaan komt, want als er één dier is dat ik nog nooit heb zien plassen dan is het wel een reiger. En hoog kan de nood ook niet zijn, zou je zeggen op basis van zijn afmetingen. Beter kunnen we voortaan roepen: "Ik moet zeiken als een koe", want als daar onder die koeienstaart eenmaal de sluizen open gaan, is er geen houden aan.

Wie wel eens een koe heeft zien plassen, weet wat ik bedoel. Het spettert alle kanten op terwijl de dampen er afslaan. Wie altijd al droomde van een 'golden shower' zou het ultieme hoogtepunt beleven onder die goudgele koeienstraal. En misschien is 't nog goed voor je haar ook. Wie weet.

Goed nieuws voor wie het eens wil proberen. In Doetinchem zit namelijk een bedrijf dat al twee jaar bezig is met het ontwikkelen van een koeientoilet. Dat is een systeem waarmee de urine van een koe wordt opgevangen nog voordat het de grond raakt. Doel is om zo het ammoniakprobleem in de melkveehouderij op te lossen.

Bij het artikel dat ik las, zat ook een filmpje. Daarop is te zien hoe een koe naar een bak met brok wandelt. Wanneer ze begint te eten, komt het speciale CowToilet tevoorschijn. Volledig automatisch zoekt een sensor de uier van de koe op. De robot kriebelt de koe een paar keer onder haar staart, waarmee de plasreflex wordt getriggerd. Het duurt maar even of de koe plast netjes op het potje. Veel mannen in de kroeg kunnen er nog een voorbeeld aan nemen.

Toen ik het filmpje zag, ontwikkelde er zich een weergaloos plan in m'n hoofd. Wat nou als we dit bij veel méér dieren gebruiken? De kat bijvoorbeeld. We hebben hier op de buurt katers die onze schutting iedere dag onderzeiken. De geur is vreselijk. Het zijn niet onze katten, dus je kunt er weinig aan doen. Ook als baasje niet, dat snap ik wel. Dan moet je je kat dag en nacht opsluiten en daar is een kat niet voor bedoeld.

Maar wat nou als er een kattentoilet komt. Dat je het beest 's ochtends als 'ie z'n Felix of Whiskas eet even een klein bakje onder de staart bindt. Een paar keer kriebelen en klaar is kees. Dan heeft de hele buurt geen last meer van jouw kat. Geen gezeik meer van de buren.

Waar ik nog veel blijer van zou worden, is een hondentoilet. Hoe vaak ik niet in de hondenstront sta. Midden op de stoep laten baasjes hun viervoeter kakken. En opruimen, ho maar. Dus sta ik 's ochtends vroeg wanneer ik de deur uitstap in de stront van een ander. Je kunt me niet kwaaier krijgen dan wanneer ik met een takje probeer de kak van Bello tussen mijn geribbelde schoenzool te pulken.

Dus wanneer Bello voortaan 's ochtends bij z'n ontbijt alvast even z'n blaas en darmen leegt, is dat probleem gelijk ook opgelost. Maar zo zwart wit als bij een koe zal 't wel weer niet zijn. En als zo'n baasje al te lui is om het keuteltje van Bello op te ruimen, zal 'ie al wel helemaal geen hondentoilet willen. Die stank in huis; jakkes.

Misschien moet ik binnenkort maar eens een koe uitlaten en die achter in de tuin van zo'n hondenbaasje laten poepen. Eens zien wat de reactie dan is wanneer buurman met z'n schoenen in die mooie bruine koeienvlaai staat. En dat ik dan roep: "Oh sorry, ze was vanochtend nog niet naar het toilet geweest." Zeker weten dat ‘ie dan flink pissig is. Daar kan geen CowToilet tegenop.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs