Omtzigtig

De soap rondom verkenner Kajsa Ollongren en haar uitgelekte notitie zou zo een aflevering van de Neflix-serie Borgen kunnen zijn. Wie Borgen nog nooit heeft gezien, even een korte inleiding. De serie neemt ons mee in het leven van Birgitte Nyborg, een Deense politica die als eerste vrouw ooit premier wordt van Denemarken.

In de serie volgen we het wel en wee achter de schermen in het regeringsgebouw Borgen, het Deense Binnenhof. Hoe meer afleveringen je ziet, hoe beter je begrijpt dat politiek één groot wespennest is. Een wespennest waar Birgitte iedere dag de strijd moet aangaan om de wespenkoningin te blijven.

In de Tweede Kamer waren ze bij de lancering van de serie in 2010 ook groot fan van Borgen. Volgens veel Kamerleden zat de schrijver van de serie niet ver van de waarheid af. Niet zo vreemd, want het verhaal is geïnspireerd op verhalen van en over politici. Smakelijke blunders en intrigerende intriges vormden de basis van dit kijkcijferkanon.

De misstap van Ollongren kan zo als script dienen voor een nieuwe aflevering. Alle elementen voor een goed verhaal zijn aanwezig: verrassing, verdenking en uiteraard verraad. En als klap op de vuurpijl een virus dat de hele wereld in z'n greep houdt. Ik zie het plot al helemaal voor me.

De aflevering start met een fotograaf, die kalm een sigaretje rookt wanneer plotseling één van de verkenners van het nieuwe kabinet naar buiten stormt. Hij pakt z'n telelens en klikt de ene na de andere foto bij elkaar. Wanneer de zwarte wagen met daarin de verkenner wegrijdt, ontdekt de fotograaf op z'n kleine schermpje een magische vondst. Het mapje met aantekeningen. Bingo. Hij zoomt in en daar verschijnt pixel voor pixel zijn scoop. Zijn doorbraak bestaat uit slechts drie woordjes: 'Omtzigt, functie elders'.

Als een lopend vuurtje gaat het nieuws door het Binnenhof: er is informatie uitgelekt. Paniek uiteraard, want wat zouden die parasieten van de pers te pakken hebben weten te krijgen? En dan de bom: ze weten dat we Pieter Omtzigt willen wippen. Spindokters van alle kopstukken maken overuren. Tot diep in de nacht wordt er doorgewerkt. Hoe kunnen we ons hachje redden? Het is ineens ieder voor zich.

Zo zou mijn aflevering er ongeveer uitzien. Uiteraard heb ik als meisje in Boelenslaan geen flauw idee hoe de hazen daar in Den Haag lopen. Of beter gezegd: hoe de wespen vliegen. Maar één ding is zeker. Eerlijk duurt niet het langst wanneer je in wespennest Den Haag politicus bent. Dat merkt Pieter Omtzigt nu wel. Wanneer je als werker te hard prikt, zorgt de koningin er hoogstpersoonlijk voor dat je uitgerangeerd wordt. En dat doen ze in Den Haag niet eens meer 'omtzigtig'.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs