Ochtendklok

Afgelopen weekend ging de avondklok in. Na negen uur 's avonds mag geen kip meer buiten zijn. Alleen mensen die voor hun werk op pad moeten, zijn een uitzondering op deze regel. En - nou komt de tweede uitzonderingscategorie waar heel Nederland op hoopte - mensen die de hond moeten uitlaten. Daardoor ontstond er afgelopen week een ware run op viervoeters.

Ook wij zijn vandaag exact een week geleden de kersverse hondeneigenaren geworden van een viervoeter. Of beter gezegd: van een logee, die een paar weken blijft. Deze timing kon niet beter, want nou mogen we - lucky basterds die we er zijn - na negenen 's avonds dus fijn naar buiten.

We mógen naar buiten, godzijdank. Want heel eerlijk: ik moet er niet aan denken om na negenen nog met dat beest op sjouw. Ik ben al lang blij dat we om acht uur voor de houtkachel ontdooien na een ijskoude wandeling. Helemaal met dat hondenweer van afgelopen week. Regen, harde wind en kou. Vriendelijk bedankt.

Maar zo denkt lang niet iedereen er over. Er is een categorie mensen die 's avonds beslist naar buiten wil. Die alleen al bij het idee dat ze zijn opgesloten een paniekaanval krijgen. En die nu dus zenuwachtig op zoek gaan naar een oplossing in de vorm van een leenhond. Een tijdelijke Bello, die uitsluitend als alibi fungeert, zodat de baasjes zichzelf kunnen uitlaten.

Op internet bieden hondeneigenaren hun viervoeter massaal aan. 'Aangeboden: hond om vanaf volgende week uit te laten na 21.00 uur. Twaalf jaar oud, zo goed als nieuw' zag ik al op Twitter voorbij komen. En ook de website 'Match een leenhond' heeft het nog nooit zo druk gehad.

Een kwalijke zaak, zegt de Koninklijke Hondenbescherming. Want een hond uitlaten is een hele verantwoordelijkheid. Het is meer dan de riem vasthouden, poep rapen en af en toe een balletje gooien. De hondenbescherming is bang dat onbekende baasjes de stresssignalen bij hun geleende viervoeter niet herkennen, waardoor een hond psychisch behoorlijk in de knoei kan raken.

Dan maar een eigen hond, dachten veel mensen. Het aantal puppy’s dat in coronatijd werd gekocht, is skyhigh. Die aanschaf lijkt de kersverse baasjes dubbel en dwars terug te betalen, nu ze als uitzonderingscategorie de avondklok kunnen omzeilen.

Maar vergeet niet dat een hond ook een ochtendklok heeft. Je kunt 's ochtends niet heerlijk tot twaalf uur in je bed liggen stinken. Want dan stinkt het geheid ook wanneer je beneden komt, waar Bello geen andere uitweg zag en z’n behoefte heeft gedaan in je dure bonsaiboompje.

Ook bij ons staat de ochtendklok daarom in het weekend standaard op zeven uur. Zo zijn we iedere dag vroeg uit de veren. Ach, geeft ook niet. We liggen 's avonds immers ook al vroeg in ons mandje. Want net als bij ons zijn ook de batterijen van onze logee na half tien leeg. Dat is geen avondklok, maar een biologische klok.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs