Nynke-dag

Afgelopen dagen was ik vrij. Al heel lang stond er 'Weekendje weg' in mijn agenda. Maar in plaats van een weekendje weg werd het - uiteraard - een klusweekend. Heerlijk uitslapen en de hele dag in de zon genieten van een goed boek of een lange wandeling, maakte plaats voor vroeg opstaan, de keuken sauzen en glasvezelbehang plakken.

Al heel lang heb ik het goede voornemen om vaker een Feike-dag in te plannen in mijn agenda. Een Feike-dag is een dag waarop je helemaal niets hoeft en alleen dingen doet waar je zin in hebt. Deze dag dankt z'n naam aan mijn Omrop-collega Feike. Hij vertelt iedere maandagochtend wanneer ik op de redactie komt over zijn weekend en stiekem ben ik dan altijd een beetje jaloers.

Feike begint z'n weekend 's ochtends met het lezen van de krant, een uitgebreid ontbijt, een goede kop koffie in de zon op de vlonder en maakt dan plannen voor het weekend. Schijnt de zon dan gaat hij lekker wandelen of haalt de racefiets uit het hok. Regent het dan wordt er gezellig geborreld of ploft hij op de bank voor een fijne Netflix-serie. Ultieme ontspanning.

Exact dat wil ik ook. Maar bij ons eindigt iedere voorgenomen Feike-dag in een klusdag. Er is hier in en rondom huis zoveel te doen dat een kop koffie 's ochtends in de serre steevast eindigt in een waslijst aan to do-zaken voor die dag. Wanneer ik alleen al naar buiten kijk, kan ik zo tien dingen opnoemen die we nog moeten doen.

De vijver moet leeggepompt zodat 'ie klaar is voor een verfrissende duik in de zomer. De megaboomstammen die al bijna twee jaar liggen te wachten, moeten we nog zagen en kloven. Het hok dat op instorten staat en lekt als een vergiet moet hoognodig worden opgeknapt. Het tegelpad dat door de tuin loopt, is inmiddels overwoekerd door planten. Het gras moet gemaaid. Het kippenhok gerenoveerd. De regenwaterafvoer aangepakt. Het houdt niet op.

En dan heb ik het lijstje met actiepunten binnen nog niet eens genoemd. We moeten nog steeds de slaapkamers aftimmeren, de oude schoorsteen slopen, plinten plakken, kozijnen verven, de voordeur schilderen, vensterbanken afkitten, het schoenenrek ophangen, de boekenkast bouwen en de lekkende douche verhelpen. Het to do lijstje lijkt alleen maar te groeien hoe langer we hier wonen.

Dit weekend hebben we de keuken gesausd. Eindelijk is die dan ook klaar. Net als de woonkamer en de nieuwe badkamer. En zo werken we stapje voor stapje aan ons droomhuis. Stiekem denk ik nog wel eens met heimwee terug aan ons vorige huis in Drachten. Nieuwbouw, perfect geïsoleerd en compleet af. Een tuin van 4 bij 5 meter met alleen stenen, waar we hooguit wat onkruid tussen de stenen hoefden weg te halen.

Wat hadden we daar in Drachten in hemelsnaam tijdens de coronalockdown moeten doen iedere dag, vraag ik me wel eens af. Dan zouden al mijn vrije dagen uitsluitend Feike-dagen zijn. Ik geloof dan toch dat zo’n Nynke-dag beter bij me past. Geef me dan maar een biertje aan het einde van een dag hard klussen met de sausklodders nog in mijn haar. Heb ik maandag ook iets om aan Feike te vertellen.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs