Mond vol tanden

Verontwaardiging afgelopen week toen bleek dat iedereen mee kon kijken naar de beveiligingscamera's van een orthodontistenpraktijk in Drachten. Gisteravond liet het programma Pointer zien hoe eenvoudig het is om een beveiligingscamera te hacken, namelijk door simpelweg het juiste IP-adres in te typen. De Autoriteit Persoonsgegevens sprak van een heus datalek; bij de orthodontiepraktijk vonden ze het allemaal iets minder spannend. 

Grappig om te zien dat hier zo'n ophef over ontstaat, want je zou toch denken dat wij in ons huidige reality-samenleving zo langzamerhand wel wat gewend zijn. We hebben op tv immers bijna alleen nog de keuze uit programma's waarin mensen worden gefilmd door geheime camera's. Dat begon in 1999 met Big Brother en al snel volgde het ene na het andere programma. De Bus, Utopia, Temptation Island, De Villa: noem ze maar op. 

En ze blijven maar komen. Neem nu het nieuwe programma Lang Leve de Liefde, een 'slow dating programma', waarbij een stelletje dat elkaar niet kent, meteen gaat samenwonen om te ontdekken of de vonk overslaat. Ik moet er niet aan denken dat heel Nederland meegluurt hoe ik op de bank met een wildvreemde krampachtig probeer om het gesprek gaande te houden. 

Een eerste date - dat weet iedereen - is sowieso altijd ongemakkelijk. Zeker tijdens de start. En juist dat ongemakkelijke gevoel levert uitstekende televisie op. Dat is ook het geheim achter Boer Zoekt Vrouw. We smullen allemaal van die onhandige boeren, die geen flauw benul hebben van hoe ze een vrouw moeten aanspreken. Laat staan hoe ze een eerste move moeten maken. Love it. 

Wij hebben de eerste aflevering van het nieuwe seizoen op 23 februari alvast in de agenda gezet. Tot die tijd zitten we iedere avond voor First Dates, waarin stelletjes in een restaurant hun blind date laten filmen. Gedurende het driegangendiner moet blijken of ze goed zijn gematcht. Dat levert af en toe verrassende combinaties op, waarbij wij thuis op de bank met de mond vol tanden staan wanneer er enthousiast 'ja!' wordt geroepen op de vraag of er een vervolgdate komt. 

Over een mond vol tanden gesproken: dat zullen al die patiënten van de orthodontieprakijk ongetwijfeld ook hebben gehad toen ze ontdekten dat iedereen mee kon kijken in de behandelkamer. De vraag is uiteraard of dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Ik denk dat er spannendere beveiligingscamera's zijn om te hacken. Maar daar gaat het uiteraard niet om. Het gaat om het feit dat je in beeld bent, zonder dat je daarvoor toestemming hebt gegeven. Dat is het grote verschil met de eerder genoemde realityseries, waarin alle kandidaten vooraf akkoord hebben gegeven. 

Misschien brengt deze hele hetze John de Mol nog wel op een goed idee voor een programmaformat. Zingende tandartsen en een handjevol BN'ers, die de behandelstoel draaien wanneer het hen bevalt. De titel ligt voor de hand: 'Wie kiest Nederland?'

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs