Meisjesgenade

Balen gisteravond. Wij zijn net geen wereldkampioen. En met 'wij' bedoel ik natuurlijk: onze Oranje Leeuwinnen. Het kan niemand ontgaan zijn dat we gisteren met 2-0 verloren van Amerika.En dus waren er tranen na afloop van de WK-finale. Al snel stroomden op social media de eerste felicitaties voor de tweede plek van onze dames binnen. Maar - en hoe zou 't ook anders - er zaten ook een paar heel zure reacties tussen. 

"Knap hoor, maar het blijft natuurlijk vrouwenvoetbal." "Goed gedaan meiden. Nu weer de keuken in." "Een beetje knappe vijfde klasser zou deze finale wél hebben gewonnen." Jawel. Daar zijn ze weer: de azijnpissers. En in dit geval vooral mannen. Zure, jaloerse zakken die het niet kunnen hebben dat onze dames alle aandacht krijgen. 

Na iedere wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen keek ik na afloop even op twitter om de reacties te lezen. Kun je beter niet doen - I know - maar ik kon 't soms niet laten. En iedere keer weer zag ik mannen die liepen te klagen dat het allemaal leuk en aardig was, maar dat het uiteraard wel om dámesvoetbal ging. Met andere woorden: stelt niets voor. 

Waarom is dat? Waarom is voetbal kennelijk alleen voorbehouden aan mannen en moeten we continu de vergelijking maken? Ik hoor nooit iemand na afloop van de finale van Wimbledon klagen: "Leuk die Kiki Bertens, maar het blijft natuurlijk wel gewoon vróuwentennis." Of bij het WK sprint in Thialf na winst van Jorien ter Mors: "Knap hoor, maar hé, tis maar vrouwenschaatsen." Dat hoor je niemand zeggen. Dus waarom doen we dat dan wel bij voetbal?

Kijk naar álle sporten op topniveau en de conclusie is helder: mannen zijn sterker en sneller. Dat is genetisch nou eenmaal zo bepaald. Met uitzondering van één sport, die daardoor ook meteen de mooiste sport ter wereld is: korfbal. De enige sport waarbij er zowel dames als heren in het veld staan. Ons Oranje korfbalteam, dat al negen keer wereldkampioen werd, bestaat uit mannen én vrouwen, dus nooit gezeik na afloop. 

Zo'n mix van dames en heren zou ook prima kunnen bij voetbal, maar gezien de heftige reacties die ik tot nog toe op dat voorstel kreeg, zal ik dat nu maar niet voorstellen. Eén ding is zeker: we moeten af van dat eeuwige gezaag over damesvoetbal. Dat het allemaal niets voorstelt. Dat zelfs het vijftigplusteam uit Boornbergum nog beter speelt. Dat die dames zich beter bezig kunnen houden met gehaktballen in plaats van voetballen. Al dat soort sneue opmerkingen. 

Mijn voorstel is dat al die mannen die zo zitten te mekkeren, zich aanmelden voor een wedstrijd tegen onze Leeuwinnen. Al die zielige mannetjes die op social zo'n grote bek hebben, mogen het in de Johan Cruijff Arena opnemen tegen onze dames om voor eens en altijd uit te maken wie de beste is. Winnen deze zeurzakken dan mogen ze hun gal blijven spuien. Verliezen ze dan moeten ze voortaan altijd spelen in een Oranjeshirt met achterop de tekst: "Meisjesgenade".

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs