Logeren

Iedere zondagavond ploffen wij met chips en bier voor Boer Zoekt Vrouw. Ik moet toegeven dat dit seizoen een beetje spanning mist. Het is allemaal wat gezapig, wat braaf, saai bijna. Er gebeurt vrijwel niets, de passie is nihil en de boeren ondernemen vrij weinig met hun dames. En juist over dat laatste puntje ontstond vorige week zondag volop discussie. 

Boer Bastiaan kreeg er op social media flink van langs. De boer uit Zeeland zou zijn dames verwaarlozen. Hij was dag en nacht aan het werk en ging 's avonds zelfs naar een vergadering in plaats van zich romantisch tussen zijn dames voor de houtkachel te nestelen. Ik begrijp de ophef, maar tegelijkertijd is dit hoe het boerenleven nou eenmaal is. 

Een boer heeft geen kantoorbaan van acht tot vijf. Geen verlofdagen die hij kan opnemen wanneer er dames komen logeren. Het werk gaat gewoon door. Er moet 's ochtends en 's avonds gemolken worden, de varkens motte vreten en 't hooi mot van 't land. Of in het geval van Bastiaan: de witlofpennen motten van 't land. En dat stond net tijdens de logeerweek gepland. En dus was Bastiaan van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op z'n trekker te vinden. 

Dat vonden de kijkers van Boer Zoekt Vrouw maar raar. Waarom kon dat nou niet even wachten totdat zijn dames weer naar huis gingen? Nou, omdat witlofpennen simpelweg geen rekening houden met de opnames van een tv-programma. Ze zijn klaar wanneer ze klaar zijn en moeten geoogst worden wanneer ze geoogst moeten worden. 

Voor alle duidelijkheid: ik heb geen ruk verstand van witlofpennen, maar Bastiaan zal toch zeker zelf uitstekend weten wanneer hij moet oogsten. En als dat net in die week is dat de redactie van Boer Zoekt Vrouw in Hilversum heeft bedacht dat jouw meisjes komen logeren, dan is dat niet anders. 

In plaats van allerlei verwensingen te roepen, kunnen we ook eens proberen om deze situatie van de positieve kant te bekijken. Bastiaans dames krijgen juist in deze week een zeer realistisch beeld van het boerenleven. Dat je niet altijd gezellig met elkaar aan de keukentafel over koetjes en kalfjes babbelt. Dat je niet met een oude crossauto door het weiland scheurt. Of met een luchtbuks op lege blikjes bier schiet. Dat je niet de hele dag paarden kunt knuffelen of lammetjes aaien. Dat het dus eigenlijk gewoon keihard werken is, waarbij je als partner af en toe in je uppie op de bank zit. 

Als boer ben je nooit vrij. Ook niet als de logeerweek van Boer Zoekt Vrouw begint. De ene boer kan iets gemakkelijker tijd vrij maken dan de andere, maar bij iedereen gaat het werk gewoon door. Was je een week later gekomen met je rolkoffer, dan had Bastiaan wellicht alle tijd van de wereld voor je gehad. Maar dit is wat het is. Dit is het boerenleven. Vind je dat als logeermeisje maar niets, dan betwijfel ik of je op de boerderij past.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs