Koopzondag

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur zijn verschillende politieke partijen al flink stemmen aan het ronselen. Hier in de gemeente Smallingerland is hét punt van discussie de invoering van de koopzondag. Als een van de weinige gemeenten hebben we hier nog altijd geen koopzondag. Zeker voor Drachten, op Leeuwarden na de grootste plaats van Friesland, kun je je dat nauwelijks voorstellen.

Persoonlijk zelf ben ik voorstander van de koopzondag. We leven in een 24/7 maatschappij en willen iedere dag optimaal kunnen benutten. Hier in Friesland gaat dat nog net niet zo ver als in de Randstad waar winkels dag en nacht open zijn. Maar iedere dag van de week winkelen, daar vind je hier volop voorstanders voor.

Toevallig sprak ik laatst met een ondernemer. Zij was uitgesproken tegen de invoering van de koopzondag. Volgens haar levert het ondernemers nauwelijks extra inkomsten op, maar wel ontzettend veel gedoe om personeel te vinden voor in de winkel. 'Of je moet zelf zeven dagen per week achter de toonbank willen staan natuurlijk', zei ze. 'Maar je hoeft toch niet per se open?' vroeg ik. 'Dat is nog maar de vraag', antwoordde ze.

Wanneer een gemeente de koopzondag invoert, lijkt dat een overwinning voor de ondernemer. Maar wat ik niet doorhad, is dat er wel degelijk ook verliezers zijn. Kleine winkeliers die de deuren van hun toko helemaal niet op zondag willen openen, maar door de eigenaar van het pand of winkelcentrum gedwongen worden om dat wel te doen.

In Groningen bijvoorbeeld kregen ondernemers in winkelcentrum Paddenpoel van de eigenaar van het winkelcentrum te horen dat ze verplicht op zondag open moesten. Meerdere ondernemers kregen flinke boetes omdat ze de deuren dicht hielden. Ze weigerden de boetes te betalen en dus stapte de eigenaar van het winkelcentrum naar de rechter. Die oordeelde dat hij volledig in z'n recht stond. De ondernemers werden verplicht hun deuren op zondag te openen en moesten bovendien de boetes betalen.

Dat is toch raar? Dat iemand anders je kan verplichten om open te zijn. Het is toch jouw zaak? Stel je voor dat je als huurder van een woning ineens een brief krijgt van de woningcorporatie dat je bepaalde tijden thuis moet zijn. Iedere avond voor zevenen binnen, of je krijgt een boete. En op zondag verplicht de hele dag achter de geraniums zitten. Ik zie al zo'n mannetje door mijn tuin kruipen en met een zaklamp naar binnen schijnen om te checken of ik wel thuis ben. Onvoorstelbaar.

Maar zo werkt het dus wel wanneer je ondernemer bent. In dat geval betekent de invoering van de koopzondag dus niet méér vrijheid voor ondernemers, maar juist dwangarbeid. Daarom komt het kabinet nu met wettelijke regels tegen deze verplichte openstelling van winkels. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken dit weekend bekend.

Detailhandel Nederland is blij met het ingrijpen van het kabinet. En dat geldt uiteraard ook voor al die ondernemers die nu eindelijk weer zelf baas zijn. Wel of niet op zondag open, de keuze is weer aan de winkelier. Hoogtijd voor Smallingerland om de deuren ook te openen voor de koopzondag en zo Drachten een stuk aantrekkelijker te maken. Want ook die toko moet blijven draaien.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs