Klimaatspijbelen

Klimaatspijbelen; het kan zomaar het woord van 2019 worden. Drie weken geleden kwamen 15.000 leerlingen naar het Malieveld om politiek Den Haag te laten zien en horen dat er wat hen betreft strengere regels moeten komen om het milieu te beschermen. En dat hielp, want Rutte en Wiebes nodigden de leerlingen uit voor een gesprek. Alleen leverde dat weinig op.

En dus komt er een nieuwe demonstratie op donderdag 14 maart. Opnieuw onder schooltijd. Leuk en aardig allemaal, maar wat levert het op, vraag ik me af. Al die leerlingen staan daar met mooie borden en strakke spreuken, maar dan? De kans is groot dat die pamfletten na afloop in de kliko belanden en dat was dan dat. Ik heb daarom een ander plan.

Afgelopen donderdag was ik jarig. De zon scheen, dus de kids konden mooi buitenspelen. Het duurde maar even of ze kwamen met z’n vijven tegelijk de woonkamer binnenstormen om plastic zakken. "Wat zijn jullie van plan dan?", vroegen we. Ze wilden opruimen. In de bermen en de bosjes lag allemaal rommel en dat kon zo niet langer. Dus werd er met vijf man sterk in no time een opruimactie georganiseerd. De hele familie in de woonkamer stond er versteld van.

Vijf grote vuilniszakken met rotzooi hebben ze bij elkaar gezocht. Ze werden almaar fanatieker. De jongste dook in ieder bosje om lege RedBull blikjes te pakken. De oudste hengelde het complete Trekpleister-assortiment uit de vijver. Ook drinkflesjes, snoeppapiertjes en hondenpoepzakjes werden meegenomen. Al zingend trok de opruimstoet door onze buurt. Kortom; onze kids hadden een fantastische middag.

Onderweg waren ze nog wel een boze opa tegengekomen. Die had boos geroepen: "Wanneer jullie die rotzooi in de sloot gooien, zet ik jullie op de foto en bel ik de politie." Het kwam kennelijk niet in de man op dat jeugd rotzooi opruimde in plaats van maakte. Maar gelukkig waren er ook lieve reacties en werden de kids getrakteerd op een welverdiend snoepje.

Dat zette me aan het denken. Wat nu als die 15.000 leerlingen die 14 maart weer willen protesteren in plaats van naar het Malieveld in hun eigen dorp of stad de straat op gaan. Allemaal in de eigen buurt met zo'n grijpertje en een plastic zak aan de slag om rommel op te ruimen. Ondertussen kunnen ze net zo goed de leuzen roepen, zoals ze dat op het Malieveld ook zouden hebben gedaan. Ik weet zeker dat dit bij veel meer mensen opvalt dan wanneer ze in Den Haag staan.

Als straks in alle dorpen en steden op 14 maart kinderen rondlopen die rotzooi opruimen; wat een fantastisch statement zou dat zijn. Mochten Rutte en Wiebes weer hun neus ophalen voor deze tweede demonstratie, dan heeft het toch nog iets opgeleverd. Dan zijn onze dorpen en steden in ieder geval een stuk schoner. Uiteindelijk is dat pas echt winst voor de natuur.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs