Kleurboek

'Friese rapper Remon maakt kleurboek over Nederlandse rappers.' Dat bericht kwam ik vorige week tegen. Een kleurboek over rappers. Dat is zoiets als een ministek voor Hells Angels. Het past niet bij elkaar. Rappers zijn immers van die snelle jongens, met veel blingbling, armen vol tatoeages, leunend op dure auto's en omringd door naakte dames. En die kun je dus inkleuren met je Bruynzeel potloden in een kleurboek. Vreemde combinatie.

In het bericht las ik dat het kleurboek als doel heeft om kinderen creatief te inspireren en ze tegelijkertijd een bijzonder stukje geschiedenis bij te brengen. Daarmee werd het verhaal nog gekker. Want wie tegenwoordig goed naar een nummer van een Nederlandse rapper luistert, zal toch vooral hopen dat z'n kinderen dat stukje Nederlandse geschiedenis maar even overslaan. Wie z'n kind wil leren vloeken, laat 'm naar rapmuziek luisteren.

Nog geen drie weken geleden reden wij naar de Belgische Ardennen als vakantieadres. De navigatie gaf aan dat het zo'n vier uurtjes rijden was. Speciaal voor dit autoritje werd er een cd samengesteld, met daarop nummers uitgekozen door alle familieleden. Het eindresultaat was een muzikaal oeuvre dat uiteenliep van de hardcore versie van ‘Lief klein konijntje’ tot de carnavalskraker ‘Ik heb aan je fiets gelikt’. En er zaten ook een paar hits van Nederlandse rappers tussen.

Laat me beginnen met de hit 'Ik moet op vakantie ouwe' van rapper Lil' Kleine. Dat klinkt onschuldig, maar vergis je niet. Om te beginnen het refrein:

Ik moet effe op vakantie ouwe
We zitten veels te vaak aan de drugs
Ik moet effe op vakantie ouwe
Ik chill hem veels te vaak met je zus

Gaat wel toch, hoor ik je denken. Maar luister nog even iets langer en je komt zinnen tegen als:

Als ik met pensioen ga, wil ik zitten op een jacht
En de hele focking dag gepijpt worden

Juist ja. En Lil' Kleine is niet de enige rapper met dit soort hoogstaande literaire teksten. Sterker nog, het zijn niet eens alleen mannelijke rappers die orale seks propageren. Neem Merol met haar hit ‘Hou je bek en bef me’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom: een kleurboek vol rappers staat nou niet meteen als eerste cadeauwens op mijn lijstje voor Sinterklaas.

Misschien stel ik me aan. Wij luisterden als kinderen per slot van rekening ook naar nummers met bijzondere teksten. 'Smack my bitch up' of ‘Schudden’ van Def Rhymz: ik zong ze fanatiek mee zonder ook maar een idee te hebben van de inhoud van de tekst. Dat is het mooie van kind zijn.

Onderweg in de auto keken wij elkaar voorin af en toe verbaasd aan, maar op de achterbank mompelden de kids alle sekstermen achteloos mee. Totaal geen benul van de inhoud van al die woorden. Dat veranderde echter toen we op de camping kwamen en er vriendjes werden gemaakt.

Na afloop van de spokentocht kwamen ze enthousiast bij de stacaravan met één brandende vraag. "Hé mam, wat is eigenlijk een verkrachter?"

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs