Eye opener

Het gaat goed met de huizenmarkt en dat merken we ook in Oudega. Een paar dagen nadat er een Te Koop-bord in de tuin wordt geplant, is het huis al weer verkocht en staat er een verhuiswagen voor de deur. Soms van Oudegaasters, maar vaker nog van mensen buiten het dorp. En dus krijgen we heel wat nieuwe gezichten in Oudega.

Drie weken geleden sprak ik met een dame die hier net was komen wonen. 'Ja', zei ze toen ik haar vroeg waarom ze voor Oudega had gekozen, 'dit is zo'n levendig dorp. Het is hier nooit saai.' Ik dacht dat ze een grapje maakte. 'Nee, inderdaad. Amsterdam is er niets bij', antwoordde ik gekscherend. Maar ze bleek bloedserieus. 'Ik kan ieder weekend wel ergens naartoe hier', zei ze. 'Kijk maar in de dorpskrant.'

En ze had gelijk. Bijna ieder weekend is er wel een activiteit. Zo hadden we kortgeleden de Alle om Slachte Kuier. Drie weken geleden was het Maisstro Konsert. Twee weken geleden konden mensen meedoen aan de Kulinêre Kuier, dit weekend was het Burendag en zaterdag staat het Bierfest op het programma.

Nou zijn we bij lange na niet het enige dorp dat zo actief is. Laatst was ik in Sint Nicolaasga bij de Allegorische Optocht. Ik heb met stijgende verbazing gekeken naar de wagens, die zo professioneel zijn gebouwd dat ze zonder problemen in een Walt Disney film of Joop van de Ende musical kunnen meedoen. Ongelooflijk voor een dorp met nog geen 3400 inwoners.

Dat je ook met een klein dorp een mooi feest kan bouwen, bewijst Scharsterbrug. De 800 bewoners vieren daar ieder jaar dorpsfeest. Voor de optocht waren we uitgenodigd met het dweilorkest. 'Hoe krijgen jullie dat voor elkaar, ieder jaar een optocht organiseren?', vroegen we nieuwsgierig. Onze gastvrouw grijnsde breed.

Toen de optocht begon, begreep ik haar glimlach. Hier geen trekkers, versierde wagens met bierkisten en grote geluidsboxen, maar versierde fietsen, opgepimpte scootmobiels en stoere skelters. Het resultaat was een bonte stoet aan uitgedoste mensen die vol trots door het dorp liep. Jong en oud, zelfs opa’s en oma’s wandelden vrolijk mee.

Niet te vergeten alle iepenloft spullen, gondelvaarten en festivals. Klein, groot, in een dag klaar of een heel jaar doorbuffelen; hier in Friesland laten we als dorpen zien dat je voor een leuk weekend niet naar Amsterdam hoeft. Er is altijd iets te doen; als je het maar wilt zien. En zelfs voor een dorpsmeisje dat al jaren in hetzelfde dorp woont, is zo’n eye opener af en toe best goed.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs