Explosief

Waar de rest van Nederland zich afgelopen week opwond over een mogelijk vuurwerkverbod, hadden wij hier in Friesland wel iets anders aan ons hoofd. Want onze provincie bleek plotseling een tikkende tijdbom te zijn. Vijf pushberichten op één dag: het was afgelopen donderdag D-Day voor de Friese pers. Of beter gezegd: EOD-Day, want de Explosieven Opruimingsdienst mocht knallen in Friesland. 

Dat begon in Franeker waar medewerkers van de milieustraat dachten dat ze een landmijn uit de Tweede Wereldoorlog hadden gevonden in het afval. De EOD kwam in actie en reed met gillende sirenes naar Franeker om de mijn onschadelijk te maken. 

Wat was het geval? Het bleek geen levensgevaarlijke mijn, maar een verroeste thermostaatknop. Mooi verhaal voor op een feestje of in de kroeg. Maar dat was nog niet alles, want nog diezelfde dag mochten de experts van de EOD opnieuw de toeters en bellen laten klinken. Dit keer in Leeuwarden, waar een verdacht pakketje in de trein de gemoederen flink bezig hield. 

Het treinstation werd meteen afgesloten, de treinen ontruimd, het busvervoer verplaatst en hulpdiensten kwamen massaal in actie. Dit keer bleek het om een jerrycan te gaan met een onbekende maar niet gevaarlijke vloeistof. Een 68-jarige man werd nog diezelfde middag aangehouden als verdachte en mocht op het politiebureau uitleggen wat hij van plan was met de jerrycan. 

Wellicht ben ik te naïef, maar was al die drukte werkelijk nodig? Zeker met het ontruimen van het station in Leeuwarden: was dat echt noodzakelijk? Of had een conducteur ook even z'n neus boven de jerrycan kunnen hangen om vervolgens te concluderen dat er niets aan de hand was? "Absoluut niet", vond de politiewoordvoerster. "Je moet altijd het zekere voor het onzekere nemen." 

En daar heeft ze gelijk in. Maar waar ik me inmiddels wel ietsjepietsje zorgen over maak is onze eigen explosieve situatie hier thuis. Overal komen we jerrycans met onbekende vloeistof tegen. En het erf ligt vol met mogelijke landmijnen, nadat we de radiatoren uit de woning hebben gesloopt. Boelenslaan is op dit moment zonder twijfel het meest explosieve dorp van Friesland. 

Laat de EOD niet langskomen, want die zou weken nodig hebben om alles onschadelijk te maken. Camera's die dagenlang live de complete operatie volgen en deze beelden streamen zodat heel Friesland mee kan kijken in het oorlogsgebied waar wij wonen. Verroeste thermostaten die door robotjes worden afgevoerd. Jerrycans die door mannen in witte pakken worden opgeruimd. Het zou een waar mediaspektakel kunnen zijn. 

Ik moet er niet aan denken, al die drukte voor de deur. Alhoewel, het zou de boel hier wel mooi opruimen.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs