Een soort magnetron

Waar wij stipt middernacht het nieuwe jaar op 1 januari inluiden met gillende keukenmeiden, duizendklappers en lawinepijlen, moeten ze in China nog even geduld hebben. Daar vieren ze Chinees Nieuwjaar op 10 februari. Dan start officieel het Jaar van de Draak. Een dier dat staat voor voorspoed, succes, kracht en moed. Kortom: 2024 wordt een jaar dat nú al niet meer stuk kan. Althans, als je gelooft in astrologie.

Het eerste wat ik vroeger als puber deed wanneer de Libelle bij ons thuis op de mat viel, was doorbladeren naar de horoscoop. Met een grote grijns las ik wat de sterren voor mij als Waterman in petto hadden. Van een verzoening met een belangrijk persoon tot nieuwe liefdes die eindelijk voor mij in de rij zouden staan. Ik kreeg lachstuipen van zinnen als 'Het is een goed moment om oude ballast overboord te gooien' of 'Jouw ideeën overstijgen de werkelijkheid dus overhaast niets'.

Het moge duidelijk zijn dat ik niet veel waarde hecht aan horoscopen. Hetzelfde geldt voor de eigenschappen die gepaard gaan met sterrenbeelden. Ik ben zoals gezegd een Waterman. De eigenschappen van een Waterman zijn onder andere begripvol, intelligent, origineel, zelfverzekerd, ondernemend, avontuurlijk. Afhankelijk van welke website je aanklikt, vind je nog meer lovende eigenschappen. Er zit altijd wel eentje tussen die perfect bij jouw droomplaatje past.

Maar laten we eerlijk zijn: er is geen échte Waterman. Ik ken iemand die op exact dezelfde dag is geboren: 14 februari. Maar ik kan werkelijk niemand verzinnen die qua eigenschappen zo van mij verschilt als deze identieke Waterman. Hij is onverbeterlijk chaotisch, ik buitensporig gestructureerd. Hij eeuwig positief, ik immer rampspoed verwachtend. Hij reist onbevreesd de wereld rond, terwijl ik het liefst veilig thuis op de bank zit.

Toch zijn er mensen die heilig in deze astrologische wetenschap geloven. Die zelfs hun relaties onder de loep nemen op basis van sterrenbeelden. Zo is een relatie tussen een Maagd en Boogschutter volgens de geleerde sterrenkijkers geen lang leven beschoren. Datzelfde geldt voor Steenbokken en Tweelingen. Ik op mijn beurt zou me verre moeten houden van Kreeften, maar ben al zeven jaar gelukkiger dan ooit met mijn eigen Kreeft.

Of je nu Ram, Stier of Steenbok bent. Vissen, Tweelingen of Maagd, Waterman of Kreeft: het leven heeft voor ons allemaal genoeg verrassingen voor 2024 in petto. Misschien is het maar beter dat we die nog niet in de sterren kunnen lezen. Mijn advies: geef er je eigen creatieve draai aan. Net zoals mijn neefje - een goedgelovige Weegschaal - deed tijdens het kerstdiner toen hij zich weifelend afvroeg welk sterrenbeeld hij ook maar weer was. ‘Eeeh mem, ik bin toch in soart fan magnetron?'

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs