Direct duidelijk

Een brief van de overheid: het is in veel gevallen nog een grotere puzzel dan de kunstwerken van Jan van Haasteren. Om daar verandering in te brengen is er nu de Direct Duidelijk-campagne. Doel is dat overheidsinstanties op begrijpelijke wijze met hun inwoners communiceren. En dat wordt hoog tijd, want duidelijk zijn de brieven van de overheid allerminst. 

Ik wil niet opscheppen over mezelf, maar ik bent toch best goed met taal. En ook ik ben regelmatig de weg kwijt wanneer ik online iets moet regelen. Neem de subsidie voor het energiezuiniger maken van je huis. Dat leek ons wel een goede stok achter de deur. We willen binnenkort alle ramen laten vervangen door HR++glas, dus dan komt zo'n subsidie goed van pas.

Een zoektocht op internet bracht me op de website van energiesubsidiewijzer.nl. Daar moest ik invullen waar ik woon. Dus ik typte 'Boelenslaan' in en drukte op de knop 'Toon resultaten'. Niets. Nada. Noppes. Het vakje met Boelenslaan knipperde alarmerend rood. Blijkbaar kom je niet voor subsidie in aanmerking wanneer je in Boelenslaan wilt wonen. 

Via de website van de Vereniging Eigen Huis kwam ik uiteindelijk op de site van de RVO. Dat is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Of beter gezegd: de Rijksdienst voor Onbegrijpelijk Nederlands. Het verhaal begint nog eenvoudig. 'Bent u woningeigenaar en heeft u vanaf 15 augustus voor uw woning minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan.' 

Tot zo ver prima te doen. Maar dan. 'De subsidie loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) dan met isolatie wordt uitgebreid.' Juist ja. Bent u er nog?

Via allerlei linkjes kwam ik bij de pagina met voorwaarden en een paar klikjes verder zat ik dan eindelijk op de pagina met het aanvraagformulier. Of aanvraagboekwerk, kan ik beter zeggen. Zo'n 15 pagina's aan invulformulieren moeten worden ingeleverd om voor subsidie in aanmerking te komen. Foto's, facturen en formulieren: er moet een kruiwagen aan papierwerk naar de RVO. 

Van het totale budget van 84 miljoen dat het rijk beschikbaar stelt, is tot nog toe 3 miljoen aangevraagd. Dat is dus nog geen eens 4 procent van het beschikbare budget. Nou is de regeling pas net gestart, dat weet ik ook wel, maar ik vraag me af hoeveel aanvragen er komen wanneer je het mensen zo onnodig ingewikkeld maakt. 

Kan dat niet wat eenvoudiger, vraag ik me dan af. Dat je je kunt aanmelden en dat er een expert bij je thuis langskomt. Niet zo'n Haagse ambtenaar, maar een bouwmannetje uit de Fryske Wâlden, die je op de man af vraagt: "Wat hast bydein hân jong?" Samen bekijk je al je energiezuinige investeringen, laat je foto's zien en toon je de facturen. Onder het genot van een kop koffie, berekent de expert hoeveel subsidie je krijgt. Dat is nog eens Direct Duidelijk.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs