Bevergeil

FrieslandCampina past z'n vla aan, na een klacht over het ontbreken van vanille. Wat blijkt; de Reclame Code Commissie vond de verpakking van Optimel vanillevla misleidend, omdat er geen vanille in deze vla zou zitten. Voortaan is dat wel het geval, belooft FrieslandCampina. Maar of de vla daar werkelijk smakelijker van wordt, vraag ik me af.

Vanille wordt gemaakt van bevergeil. Jawel, bevergeil. De smaak van vanille is afkomstig van het geurstofje dat bevers gebruiken om hun territorium te markeren. En let op; deze geur kan het beste omschreven worden als een combinatie van schoensmeerolie en ziekenhuisgeur en wordt afgegeven door twee klieren bij de anus, de zogenoemde anaalklieren. Loopt het water je al in de mond?

Ik was altijd gek op vanille-ijs. Maar sinds ik dit weet, ligt de bak vanille-ijs nog onaangebroken in de vriezer. Telkens wanneer ik de ijskast open, moet ik denken aan de anaalklieren van een bever. Dus voor mij is de lol er af. Niet meer 's avonds voor de tv met een bak ijs op schoot. Geen Dame Blanche meer in het restaurant. En zelfs de overheerlijke milkshake vanille bij de grote gele M laat ik voortaan staan.

Gelukkig hadden we nog een bak aardbeienijs in de vriezer staan. Dus dat werd mijn nieuwe favoriet. Totdat ik las over het stofje dat hier in zit en de eetlust ook niet bepaald bevordert. In aardbeienijs zit namelijk skatool, beter bekend als berengeur. Dit stofje halen ze uit de ontlasting van varkens. Lekker.

Gelatine, nog zo'n lekker toetje. Het wordt gebruikt om van die glimmende drilpuddinkjes te maken. Maar gelatine zelf wordt geproduceerd uit de botten, huid en het kraakbeen van varkens en runderen. En die rode kleurstof van dat puddinkje; dat zijn gestampte luizen.

Inmiddels had ik de smaak te pakken in mijn zoektocht naar nog meer van dit soort onsmakelijke toevoegingen in ons eten. Ik kwam een hele boodschappenlijst tegen. Ooit gehoord van L-cysteine? Dat wordt gebruikt om deeg voor koekjes en brood meer stevigheid te geven. Maar L-cysteine is niets meer of minder dan mensenhaar. Of - en ik betwijfel of het hier beter van wordt - eendenveren.

Op het boodschappenlijstje staat ook vislijm. Dat klinkt al niet zo smakelijk, dat geef ik toe, maar de naam zegt in ieder geval eerlijk waar het vandaan komt. Vislijm is een poeder gemaakt van de gedroogde blaas van een vis en wordt toegevoegd aan bier en wijn om de dranken helderder van kleur te maken. Heerlijk helder Heineken; ik begrijp ineens waar die pissmaak vandaan komt.

Er was nog een veel langere lijst met ingrediënten met een niet al te smakelijke herkomst, maar ik ben halverwege gestopt met lezen. Ik kan inmiddels de helft van de inhoud van mijn koelkast wel afschrijven. Maar het goede nieuws is uiteraard dat in de Optimel vanillevla van FrieslandCampina voortaan bevergeil zit. We worden niet langer beduveld waar we bij staan. Mede namens de Reclame Code Commissie; eet smakelijk!

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs