Als de brandweer

De brandweer in Friesland heeft gemiddeld 9,6 minuten nodig om ter plaatse te zijn bij een brand. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alles wordt tot op de seconde nauwkeurig bijgehouden. De brandweer moet namelijk binnen 8 minuten ter plaatse kunnen zijn volgens de norm. In Friesland is dat onmogelijk, vooral in de dunbevolkte gebieden. Zo'n gebied als waar ik woon bijvoorbeeld, in Oudega. Vandaar dat er plannen zijn om in ons dorp een eigen kazerne te bouwen.

Een brandweerkazerne in Oudega. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje door het dorp. Want daarvoor zijn natuurlijk vrijwilligers nodig. Hé, dacht ik, misschien is dat wel iets voor mij. Dus heb ik een kort zelfstudieonderzoekje gedaan op internet om uit te dokteren waar je als vrijwillige brandweerman of -vrouw aan moet voldoen. En poeh hé, dat is niet niks.

Om te beginnen moet je beschikken over een goede conditie en uithoudingsvermogen. Je moet stressbestendig zijn en dag en nacht paraat willen staan. Je moet 18 jaar of ouder zijn, tenminste 1,65 meter lang zijn en zowel zwemdiploma A als B op zak hebben. Je volgt exact dezelfde opleiding als een beroepskracht, dus ook doorzettingsvermogen om een studie af te ronden is noodzakelijk. En tot slot moet je op 3 tot 5 minuten afstand van de kazerne wonen en werken, om op ieder moment ingezet te kunnen worden.

Maar voordat het zo ver is, krijg je een sporttest, een brandweertest, een zwemtest én een psychologische test. Bovendien word je medisch gekeurd en moet je een 'Verklaring omtrent gedrag' inleveren. Pas wanneer je al deze hordes hebt genomen, mag je aan de slag om als vrijwilliger branden te blussen. Tot nu toe ging ik nog als een speer. Dus enthousiast las ik verder onder het kopje 'Wat ga je doen?'

Branden blussen is namelijk niet het enige dat je doet. Als vrijwillige brandweer kom je van alles tegen. Dus niet alleen een poesje in de boom dat gered moet worden, maar ook ernstige verkeersongelukken, verdrinking, rampen en ongelukken met schadelijke stoffen. Met andere woorden: je moet er van houden om overal met je neus bovenop te staan en dan niet alleen om te gluren, maar ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken.

Kijk, en daar haak ik af. Ik wil best wel meehelpen om een zielige koe uit de mestput te redden. Maar om te zien hoe koeien in een brandende stal staan, jakkes nee. Ernstig gewonde verkeersslachtoffers uit een auto knippen; ik moet er niet aan denken. Of een bedrijfspand binnenstappen waar chemische stoffen zijn vrijgekomen om te checken of er nog mensen binnen zijn. Verschrikkelijk.

Deze korte studie naar mijn eigen brandweercapaciteiten toont aan dat ik totaal maar dan ook totaal geen geschikte brandweervrouw ben. Nu maar hopen dat er onder die andere 1700 inwoners van Oudega wel geschikte kandidaten zitten. Want anders hebben we hier straks wel een kazerne maar geen vrijwilligers. Tijd om als de brandweer op zoek te gaan.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs