Sporadisch ongesteld

Begin deze maand werd de zogenoemde gymnastiekwet aangenomen. Deze wet verplicht basisscholen en middelbare scholen om voortaan minstens twee uur per week gymles te geven. Doel is dat kinderen meer in beweging zijn. Maar ik betwijfel of dat werkt. Ik ben bang dat het gevolg is dat veel meisjes nu acht keer per maand ongesteld zijn, in plaats van één keer.

Gym was altijd een van mijn favoriete vakken op school. Zeker op de basisschool. Dat veranderde toen ik naar de middelbare school ging. Daar kregen we namelijk ook turnen als gymonderdeel. En dat vond ik vreselijk. Ik hing als een uitgeknepen dweil in de ringen. Ik scheet zeven kleuren op de trampoline. En ik zakte als een afgekeurde fokmerrie door m'n hoeven wanneer ik de handstand moest doen. Een ramp.

Voordat we ons gingen verkleden, nam ik altijd snel een peek view in de gymzaal. Stonden de voetbalgoals klaar of hingen de baskets naar beneden dan was mijn dag goed. Maar zag ik dat de kleine trampoline uit het hok was gehaald net als de brug met ongelijke leggers, dan draaide mijn maag spontaan een rondje.

Gelukkig had je als meisje één troef in handen. Sporadische ongesteldheid. Als docent was het not done om hier ook maar aan te twijfelen. Maar na tweemaal ongesteld te zijn geweest in een maand, begon het toch een beetje op te vallen. Dus hield de gymleraar van ieder meisje stiekem bij wanneer haar rode feestweek was. Had je je die week ervoor afgemeld, dan was je de week erna de pisang. Dan moest en zou je meedoen. Ik kan er nu midden in de nacht nog wakker van schrikken, zo'n gymzaal vol turntoestellen. 

Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een gymles. Het doel is om kinderen juist in beweging te krijgen, in plaats van dat ze met zelfbedachte blessures allemaal onderuit gezakt op de bank hangen aan de zijkant van de gymzaal. Dus ik heb hier iets op bedacht. Waarom werken we op de middelbare school voortaan niet met gymprofielen?

Een gymprofiel klinkt ingewikkeld, maar is dat allerminst. Je kunt kiezen uit vijf profielen: sport, atletiek, turnen, bewegen op muziek en cardio. Houd je van voetbal, korfbal of tennis, dan kies je voor het profiel sport. Geen gedoe meer met vogelnestjes in de ringen of tipsalto's over de kast. Vind je dat juist geweldig, dan kies je het profiel turnen. Liever een conditie als een renpaard of spierballen als kanonskogels? Profiel cardio. Gek op hoog- of verspringen? Profiel atletiek. De Beyoncé in jezelf ontdekken? Profiel bewegen op muziek.

Het zou voor mij de oplossing zijn geweest. Twee uren fanatiek slagbal of basketbal per week. En wil je na een halfjaar iets anders? Geen probleem. Halverwege het schooljaar mag je switchen. Of niet. Jouw keuze. Zo heb je dus altijd een gymles die je echt leuk vindt. Waar je zin in hebt, zelfs wanneer je wel ongesteld bent. Ik durf te wedden dat er heel wat minder dames op de bank zullen zitten. 

En ook voor de gymleraar zie ik alleen maar voordelen. Elk profiel heeft z'n eigen zaal of een deel van de zaal tot z'n beschikking. Dat scheelt enorm veel gesleep met materialen. Bovendien kun je je focussen op een onderdeel dat je zelf ook interessant vindt. En last but not least: je geeft voortaan alleen nog les aan leerlingen die gemotiveerd zijn. 

Volgens mij kan dit plan echt werken. Nu nog afwachten of ze daar in Den Haag lenig genoeg zijn om dit idee in de nieuwe wet te hink-stap-springen.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs