Slecht nieuws

Vier op de tien mensen hebben geen belangstelling meer voor het nieuws. Was afgelopen week in het nieuws. Deze mensen lezen geen kranten, luisteren niet naar de radio en zetten de tv uit wanneer het journaal begint. Het klinkt wellicht gek voor iemand die journalistiek studeerde, maar ik snap ze wel. Zet de tv aan en ramspoed en onheil denderen je kamer binnen. Oorlogen, aanslagen, moorden en schandalen; er is maar weinig positief nieuws meer.

Neem nou gisterochtend. Dit was mijn nieuwsontbijt: honderd doden bij brand in Pakistan. Cholera-uitbraak in Jemen. Elf doden bij explosie in Colombiaanse steenkolenmijn. Man rijdt in op agenten in Molenbeek. En tientallen IS-aanhangers krijgen gratie in Syrië. Zo, goedemorgen.

Tel eens de positieve berichten in een journaal en je hebt er op een dag nog geen handjevol. Om depressief van te worden. Je zou bijna kiezen voor censuur. Ik herinner me nog de prachtige 2DOC-documentaire 'Het beste voor Kees', over de 49-jarige Kees Momma. Kees is autistisch en kan alleen met hulp van zijn ouders zijn angsten en obsessies de baas blijven.

Eén van die obsessies is dat hij weigert slecht nieuws te lezen. Braaf plakt zijn moeder 's ochtends de krantenartikelen af die te negatief zijn. Er blijft vrijwel niets meer over. En dus leest Kees iedere dag de afgeplakte krant, met enkel nog het weerbericht en de strips op de puzzelpagina. De rest is enkel kommer en kwel.

Het lijkt wel alsof het kwaad en leed dat we elkaar aandoen erger is dan ooit tevoren. Is natuurlijk niet zo. Het verschil met vroeger is alleen dat we het tegenwoordig overal kunnen lezen, zien en horen. Tuuriljk werden er honderd jaar geleden ook heel wat mensen een koppie kleiner gemaakt. Maar dat werd niet gefilmd en op YouTube gezet. Dat is pas van de laatste jaren.

Wij zijn een generatie die 24/7 het nieuws tot z'n beschikking heeft. Die overal en altijd alles kan checken. En die behoefte wordt gevoed door social media. Neem de ontvoering van Derk Bolt; het had niet veel gescheeld of we hadden de kidnapping kunnen volgen via zijn livestream. 'Hi, ik ben ontvoerd. Volg me nu, voorspel wanneer ik vrij kom en win een weekend naar deze Colombiaanse gangsterstad.'

Overdreven natuurlijk, maar de vraag is wel: willen we het allemaal wel echt zien en horen? Word je een gelukkiger mens wanneer je alles weet? Veertig procent van de bevolking zegt nee en volgt het nieuws daarom niet meer. Nou.. toch wel. Maar alleen via social media.

Facebook, Twitter en Instagram als je enige nieuwsbronnen. Dat is met stip het allerslechtste nieuws van vandaag.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs